Odpowiednia dieta na nadciśnienie

Podwyższone ciśnienie krwi może powodować szereg poważnych chorób, bezpośrednio zagrażających życiu. Należą do nich takie schorzenia, jak zawał serca, udar mózgu czy niewydolność nerek. Warto wcześnie zareagować na nadciśnienie i zmienić styl życia, aby w przyszłości uniknąć groźnych dla zdrowia i życia sytuacji.

Tabletki na nadciśnienie czy dieta?
Leczenie farmakologiczne jest najprostszym rozwiązaniem przy jakichkolwiek kłopotach ze zdrowiem. Czy jest jednak wystarczającym? Może właściwa dieta i zmiana szkodliwych dla życia nawyków żywieniowych lepiej wpłynie na organizm niż leki, które zazwyczaj posiadają długą listę skutków ubocznych? Już wyeliminowanie z codziennego jadłospisu niektórych pozycji pozytywnie wpływa na poziom ciśnienia krwi oraz cały organizm. Sprawi, że można obejść się bez recepty i bez leków.

Jakich produktów unikać przy nadciśnienie?
Pierwszym podstawowym składnikiem, który jest niewskazany przy podwyższonym ciśnieniu krwi jest sól. Obecnie jej spożycie jest tak duże, że podniesiono normy do 6 g na dobę. Sól jest obecna przede wszystkim w żywności przetworzonej, gotowych sosach, wędlinach czy fast foodach, a także popularnych przegryzkach takich jak chipsy czy paluszki. Aby w przyszłości obyć się bez recepty na leki zmniejszające ciśnienie należy unikać także żółtych serów, wieprzowiny oraz wszystkiego, co podnosi poziom złego cholesterolu. Te krótkie wytyczne mogą w przyszłości pomóc uniknąć konieczności łykania każdego dnia tabletki na nadciśnienie.